Riscurile Proiectului - Pasul Planificarea Raspunsurilor ce privesc Riscurile in cadrul Proiectului

Riscurile Proiectului - Pasul Planificarea Raspunsurilor ce privesc Riscurile in cadrul Proiectului
link_category
Adrian Viziteu

Articol publicat de Adrian Viziteu

Scopul pasului Planificarea Raspunsurilor ce privesc Riscurile in cadrul Proiectului este acela de a pregati anumite raspunsuri din partea celor care gestioneaza si conduc proiectul, in ceea ce priveste amenintarile si oportunitatile identificate, avand scopul de a reduce sau elimina amenintarile si de a creste oportunitatile. Atentia acordata acestui pas asigura faptul ca pe cat de mult posibil proiectul nu este luat prin surprindere, daca un risc se materializeaza.

Pasul Planificarea Raspunsurilor ce privesc Riscurile in cadrul Proiectului implica identificarea si evaluarea optiunilor in privinta amenintarilor si oportunitatilor. Este important ca raspunsul ce priveste riscul sa fie proportional cu riscul si sa ofere valoare in bani. Un factor cheie in alegerea raspunsului este asigurarea echilibrului in ceea ce priveste costul implementarii raspunsului, in raport cu probabilitatea si impactul permiterii riscului sa se materializeze. Orice raspuns ales trebuie inclus in nivelul potrivit al planificarii in acest sens, impreuna cu o marja de siguranta alocata unui plan de rezerva.

Raspunsurile in ceea ce priveste riscurile nu elimina complet riscul, ci determina ramanerea in urma a unui risc rezidual. Daca riscul este unul de importanta mare si raspunsul raportat la acesta are succes doar partial, atunci riscul rezidual rezultat poate fi unul de o importanta considerabila. In acest caz, poate fi potrivit ca nu numai un raspuns sa fie ales, ci mai multe.

In multe cazuri, implementarea unui raspuns ce priveste riscul va reduce sau va elimina si alte risuri. Este de asemenea posibil ca raspunsurile ce privesc riscurile, odata implementate, sa schimbe anumite aspecte ale proiectului. In acest caz pot aparea riscuri secundare, riscuri care pot aparea ca rezultat al implicarii unui raspuns.

Este esential ca riscurile secundare sa fie identificate, evaluate si controlate in acelasi mod ca riscurile primare.

Este recomandat sa fie parcurse lectiile invatate in proiecte similare derulate anterior, atunci cand sunt planificate raspunsurile ce privesc riscurile. Astfel, intervine in scop de ajutor faptul ca pot fi identificate raspunsuri deja disponibile si ca se poate evalua in mod eficient probabilitatea lor.

Trebuie luat in considerare si efectul pe care un raspuns in ceea ce priveste un risc il poate avea asupra Planului Proiectului, Planului Etapei de Proiect, asupra Pachetului de Lucru, asupra Business Case-ului si asupra Conducerii Companiei sau dupa caz, a Programului de Proiecte.

Periodic pe Zeti sunt publicate articole pe teme legate de Managementul Proiectului, Continuitatea Afacerii si Asigurarea Calitatii. Daca acestea sunt domenii care iti trezesc interesul, daca intr-unul din rolurile asociate doresti sa te specializezi, sa te certifici, tot ce trebuie sa faci este sa te abonezi la newsletter-ul Zeti, pentru a te putea notifica de fiecare data cand publicam articole noi.

Spune-ti parerea

Management Proiecte

Management Proiecte

Management Proiecte

Management Proiecte

Centrul de Excelenta al Proiectului

de Adrian Viziteu

Conceptul unui Centru de Excelenta al proiectului este acela de a avea centralizate toate standardele definite, precum procesele, sabloanele si instrumentele si de a pune la dispozitie competente, moduri de instruire si eventual metode de asigurare...

Management Proiecte

Introducere in Managementul Proiectelor

de Adrian Viziteu

Metodologiile de gestionare a proiectelor pot fi proprietare sau non-proprietare, generice sau "dedicate" pe anumite domenii si tipuri de proiecte. Metodologiile generice de gestionare a proiectelor pot fi aplicate oricarui tip de proiect, indiferent de...

Management Proiecte

Management Proiecte

Controlul calitatii in cadrul proiectului

de Adrian Viziteu

Controlul calitatii se concentreaza pe tehnicile operationale si pe activitatile folosite de cei implicati in proiect pentru a indeplini cerintele ce privesc calitatea. Exemple: • prin inspectia ce priveste calitatea sau dupa caz, testarea • prin...

Management Proiecte

Management Proiecte

Management Proiecte

Management Proiecte

Management Proiecte

Management Proiecte

Registrul Problemelor Proiectului

de Adrian Viziteu

Scopul Registrului Problemelor Proiectului este de a captura si intretine informatii despre toate problemele care sunt tratate in mod formal. Registrul Problemelor Proiectului trebuie monitorizat in permanenta de catre Managerul de Proiect.

Management Proiecte

Management Proiecte

Management Proiecte

Definirea riscului - Ce este riscul?

de Adrian Viziteu

Ce este riscul? Riscul este un eveniment incert sau un set de evenimente care, daca se concretizeaza, exercita un efect, de obicei advers, asupra indeplinirii obiectivelor proiectului. Riscul este alcatuit dintr-o combinatie a unei amenintari percepute sau...

Management Proiecte

Management Proiecte

Management Proiecte

Management Proiecte

Exemplu de tehnica de prioritizare

de Adrian Viziteu

Fiecare criteriu de acceptanta este clasificat in felul urmator: "Este necesar", "Ar trebui sa fie", "L-am putea avea" sau "Nu e nevoie sa-l avem". Toate caracteristicile rezultatului proiectului care sunt clasificate cu "Este necesar" si "Ar trebui sa...

Contact • Raporteaza problemele din site
© Zeti - Toate drepturile rezervate • Info portal • Harta site
Proiect realizat de StudioWeb

Zeti
Imbunatatirea Business Case-ului Proiectului
Gradarea si gestionarea severitatii problemelor aparute in Proiect
Responsabilitatile referitoare la problemele si schimbarile aparute in proiect
Deciziile ce privesc problemele si ingrijorarile aparute in proiect
Caracteristicile Comisiei de Conducere a Proiectului
Nivelele de gestionare ale proiectului
Exemplu de prioritate si severitate
Adaptarea metodologiei de proiect in functie de tipul proiectului
Strategia ce priveste Gestionarea Configuratiei Proiectului
Stabilirea modului de control ce priveste problemele si schimbarile aparute in cadrul proiectului
Problemele aparute in cadrul proiectului
Configuratia Proiectului
Motivele (din Business Case) pentru care este nevoie de proiectul in cauza
Definirea schimbarilor in cadrul proiectului
Introducere in Business Case
Schimbarile Aparute in Proiect
Responsabilitatile ce privesc riscurile in cadrul proiectului, in raport cu componenta "Riscurile Proiectului"
Bugetul de risc
Riscurile Proiectului - Pasul Comunicarea amenintarilor si oportunitatilor
Definitia proiectului, in raport cu Organizarea Proiectului
Raspunsuri ce privesc riscurile identificate intr-un proiect
Aplicarea componentelor de proiect si formatul acestora
Exemplu de responsabil cu riscul si de persoana care actioneaza asupra riscului
Riscurile Proiectului - Pasul Implementarea raspunsului in ceea ce priveste riscul
Riscurile Proiectului - Pasul Planificarea Raspunsurilor ce privesc Riscurile in cadrul Proiectului
StudioWeb by PorticoGlobal